Äntligen fredag, 30 sept

Först publicerat på: Äntligen fredag, 30 sept – Bushcraft.Nu

Hösten bjuder på många möjligheter att lära sig navigera utan mobiltelefon, karta och kompass. På sommaren kan det vara ganska lätt att ta sig fram genom att titta på var solen är, åt vilket håll blommorna riktar sig åt, osv., men när det är mulet och blommorna gått under jorden för säsongen då?

Navigera med hjälp av naturen

Ta en titt på träden runt dig nästa gång du är ute och går i skogen. Är hela trädet jämngulbrunt eller är ena sidan grönare? Är det någon skillnad på storleken på bladen på de olika sidorna av trädet? Vilken sida växer mossa på träden?

Alla dessa ledtrådar ger en hint om var solen befinner sig, eller var den brukar befinna sig. På södersidan av träden finner man oftast större löv än på norrsidan, precis som att även själva grenverket oftast är större på södersidan än på norrsidan. Det beror på att trädet vill maximera mängden sol det kan exponeras för. Precis samma sak blir det då med löven på träden.

På södersidan sträcks bladen ut till sitt yttersta för att maximera solfånget. Det gör också att bladen blir mer känsliga för väderomslag på södersidan än på norrsidan, där bladen normalt har mer näring i sig och klarar sig då en längre period utan sol än på södersidan.

Mossa har ett annat perspektiv på tillvaron och tenderar att föredra norrsidan på träden. Det beror på att mossa är väldigt beroende av vatten och fuktiga ytor och norrsidan exponeras inte av solen på samma sätt som södersidan.

Sysselsätt de små

Nu under hösten finns det otroligt mycket som händer och rör sig nere på marken. Alla svampar som till synes bara dyker upp helt plötsligt efter en blöt natt eller alla smådjur som frenetiskt försöker samla ihop ett förråd som ska hålla genom vintern.

Det är ett perfekt tillfälle att ge barnen en lupp eller förstoringsglas och en liten bok om kryp och annat smått och skicka ut dem för att se vad de kan hitta! Var dock uppmärksam på när de börjar spana in häftiga svampar så ingen får för sig att smaka!

Det brukar även vara väldigt populärt hos de lite äldre barnen att låna med en liten kamera ut och ta bilder på det de hittar. Det är bra träning för att hitta motiv och ljuset nu på hösten brukar ge riktigt fina och djupa färger av grönt, orange, brunt, osv.!

Kan man äta det där?

Hagtorn växer i stort sett överallt (åtminstone här nere i Skåne) och är perfekt att plocka vid den här årstiden! Den växer ofta på samma ställen som nypon och har även den röda bär som påminner lite om små röda äpplen, både till smak och till viss del utseende.

Konsistensen är något mjölig och relativt smaklös. Ett väldigt trevligt sätt att utnyttja hagtornsbären på är att plocka några nävar och göra fruktläder av det! Fruktlädret kan man sedan ha med sig på promenader och småtugga på när man känner sig lite hungrig, precis som man gör med t ex torkat kött!

Recept

Man går helt enkelt till väga på följande sätt:

Lägg hagtornsbären i en lagom kastrull och häll över vatten, äpplejuice eller annan lämplig vätska så det precis täcker bären. Låt detta stå och puttra tills de lösts upp och blivit mjuka. Sila bort kärnorna och häll sedan ut fruktsåsen över en plåt. Låt plåten stå i ugnen på låg värme tills det torkat, sedan är det bara ta ut plåten och skära kakan i småbitar!

Ta med ut och avnjut i naturen!