Äntligen fredag, 7 oktober

Först publicerat på: https://bushcraft.nu/antligen-fredag-7-oktober/

Hösten fortsätter göra sig känd och fler och fler träd har börjat skifta till vackert gul-orange-brunt! Svampsäsongen har kommit igång på allvar och vart man än går så ser man små hattar som sticker upp ur marken. Nu är det även perfekt tid medan det fortfarande finns dagsljus och marken ännu inte frusit att ta sig ut i skogen! Jag tycker själv att hösten är den bästa tiden i skogen, luften känns på något sätt renare och friskare och man slipper alla insekter!

Svampplockning

Svampplockning har blivit lite av en nationalsport i Sverige, tycker jag det känns som. Var och varannan svensk är ute och plockar svamp nu under hösten. Att plocka svamp ingår också i allemansrätten sedan länge, vilket kanske kan kännas lite märkligt eftersom t ex hasselnötter inte gör det. Jag har fått berättat för mig att det helt enkelt beror på att man förr inte ansåg att svampen var speciellt skyddsvärd och använde den sällan i sina anrättningar. Markägarna brydde sig alltså inte riktigt om folk gick och plockade svamparna eftersom det inte fanns något större värde i dem. Idag är svampen en delikatess och lite av en lyxvara, åtminstone vissa svampar.

Svampar är även väldigt intressanta, utöver dess ätlighet, eftersom många myter och liknande kretsar kring dem, som vikingarnas rusdrycker som enligt vissa bestod till del av flugsvamp. Shamaner och urbefolkningar har även länge använt vissa svampar för att resa till andevärlden, något som görs än idag!

Ibland döljer sig en väldig lömskhet bakom svamparnas oskyldiga yttre! Ostronmusslan exempelvis är en uppskattad matsvamp som hjälper till att bryta ner döda träd och ved i skogen, men under denna oskyldiga fasad döljer sig en hänsynslös jägare som förgiftar sina intet ont anande offer. Ostronmusslan är inte ensam utan det finns många andra svampar som jagar med hjälp av allt från fällor till spjut och gift!

Artikeln om ostronmusslan hittar du här!

Sysselsätt de små

Konsten att elda är troligtvis den största saken som skiljer oss från djurriket. Det är något som alla borde ha åtminstone lite grundläggande kunskaper om hur man går tillväga. Nu när det börjar bli lite kyligare ute är belöning när man lyckas betydligt större än när det redan är varmt och skönt ute. Det är även ett perfekt tillfälle att börja introducera eldkonsten till de lite yngre familjemedlemmarna!

Börja med att visa dem vilken typ av tändmaterial de kan plocka och var man hittar det, plocka sedan småkvistar och ris som blir nästa steg och slutligen de större grenarna som kommer stabilisera brasan! Låt dem plocka lite från marken och lite torrved och testa lägg på brasan för att se vad som händer. Hur mycket rökutveckling kan ni åstadkomma med det runtomkring er? Kan ni få brasan att småputtra lugnt och fint med små lugna och värmande lågor?

Här kan du läsa artikeln om fnöske!

Kan man äta det där?

Nu när många ställen i Sverige fått uppleva sin första nattfrost är det läge att plocka lite rönnbär! Anledningen till att man måste vänta till den första frosten är att bären då tappar en stor del av sin surhet, vilket gör dem betydligt godare!

Rönnbär innehåller väldigt mycket C-vitamin och har använts som både medicinalväxt och i maten! Om man torkar bären kan man mala ner dem till mjöl och ha i brödbaket. Annars går det utmärkt att äta det med frukostflingorna eller göra sylt, vin eller gelé på! Precis som lingon innehåller rönnbär naturliga konserveringsmedel och håller sig därför väldigt länge!

Artikeln om rönn hittar du här!