Att tända en brasa

I vår digitala tidsålder där det mesta bara är en knapptryckning bort, eller ett kommando till Siri eller Alexa, kan man enkelt justera temperaturen inomhus till önskad nivå. Utomhus har vi skapat barriärer mot klimatet, som bilens AC-system som ombesörjer värmen i bilen. De få minuter som den moderna människan ändå spenderar utomhus hanterar isolerande syntetmaterial, elslingor i kläder eller utomhusvärmare så att man aldrig behöver utsätta sig för det riktiga vädret man maniskt följer via en app i mobilen. Att kunna starta en brasa med bara ved man hittar på marken och tändstickor eller eldstål är en färdighet som fler sannolikt skulle må bra av att kunna idag.





Elden och människan

Ända sedan stenåldern har människor samlats kring elden för att värma sig, laga mat, se till redskap, eller bara sitta stilla och skåda in i flammorna medan mörkret sänker sig runt omkring. Att kunna göra eld har för majoriteten av våra förfäder varit direkt livsavgörande att kunna. Det är bara nu på senare år som vi har kunnat ersätta eldstaden i stugan med annan typ av värme som el, olja, bergvärme, etc.

Vad händer i ett samhälle som inte kan hantera grundläggande färdigheter vid elavbrott eller större störningar i samhället, eller bara om man råkar irra bort sig i skogen under svampplockningen?

Att kunna göra upp eld idag är som sagt knappast livsavgörande, men det kan definitivt göra en väldigt kall och blöt utflykt till något njutbart för både vuxna och barn. Jag skriver av erfarenhet att en liten brasa under skogsturen kan få ett fruset och gnälligt barn att helt plötsligt bli väldigt nöjd med tillvaron. Elden har ett sätt att föra människor samman, vare sig det är på familjeturen man lovar varandra att lägga ner mobiltelefonen en stund och bara sitta och umgås kring brasan.


Förberedelser

Innan man försöker ge sig på ett av tricken i det senaste Bear Grylls-programmet bör man se till så eldandet kan göras säkert och utan att orsaka någon större skogsbrand. Vi vet av erfarenheter att skogarna mår bättre om de får brinna lite då och då, men det är ändå säkrast att inte vara den som startar branden.

Vår och sommar kan det vara bra att ha lite koll på vilka regler för att göra upp eld i naturen som gäller i just din kommun. När det är dags att välja plats för brasan bör det vara en skyddad plats från vinden, annars blåser gnistor lätt iväg och kan tända eld på en torr lövhög eller liknande. Se även till att det är en plats som faktiskt är bekväm att sitta vid och inte omgiven av gyttjepölar eller taggbuskar. Optimalt finns det även vatten i närheten man kan använda att släcka med.

Se till att ta bort torra löv, gräs, småpinnar och liknande från platsen du ska anlägga brasan och sätt gärna upp en fysisk barriär som hindrar elden att sprida sig. En stenring runt är det vanligaste och kanske mest effektiva, men det fungerar med jord, en blöt, tjock pinne och annat som du hittar på marken. Lägg sedan några pinnar, ca 3-4 cm i diameter, i botten.
Småpinnar och grövre pinnar sorteras och läggs lättåtkomligt bredvid så man kan sitta still och mata elden efter behov.


Tända brasan

Använd gärna björknäver, torrt gräs, lite papper, eller något liknande för att tända på. Så fort du fått en låga tar du de minsta pinnarna och håller ovanför lågan. Akta så du inte håller för nära så det slocknar bara!

I takt med att elden tar sig mer och mer lägger du på grövre och grövre pinnar. De brinner snabbare om de står upp och långsammare om man lägger dem över elden.
Nu är den svåra biten avklarad och du har börjat få lite glöd i botten, då är det bara fortsätta mata elden med tjockare pinnar.

Dags att koka kaffe!

1 gillning