Bannock

Bannocken är den eller åtminstone en av de mest klassiska och populära rätterna att tillaga i naturen. Det fungerar att äta som den är som tilltugg till soppor, grytor, kött eller efterrätter samtidigt som man kan proppa sin bannock full med godsaker! Vill man ha ett lite matigare mellanmål kan man blanda i små köttbitar och lite riven ost i degen innan man lägger på den på pannan.

En väldigt populär efterrätt hos oss är att blanda i en massa bär i smeten och låta dem bakas in i bannocken. Servera som den är eller med t.ex. vaniljsås!

Recept
Ca 5 dl mjöl
1 tskd bakpulver
1/2 tskd salt
1 msk olja eller fett
Vatten

Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt vatten efter behov tills degen går att platta ut till pankaksform, ca en halv till en cm tjock. Lägg i stekpannan och låt grädda på båda sidor.

1 gillning

Verkar vara besläktat med ett annat snarlikt recept “krabbelurer”, fast krabbelurer har mer ingredienser som förvandlar det mer till en “efterrätt”, t.ex. socker, vaniljsocker o dyl.

Men basen med mjölk, mjöl och bakpulver är samma.

Här finns nog stora möjligheter att laborera med vad man har i för att uppnå olika mål, vill man ha ett brödliknande tillbehör eller en sötare pannkaka.

1 gillning

Hur kunde jag glömma krabbelurer?! Det hade vi när jag var liten lite då och då. Kommer ihåg att det var fruktansvärt gott ute i skogen med lite sylt eller någon chokladsås på! Bra tips!

Det känns som man kan variera det ganska mycket beroende på vem man har med sig! Nu har vi ju en som inte kan äta gluten så degarna blir fruktansvärt klibbiga men det brukar inte vara något problem med smak och konsistens annars.

Äggen är ju den största skillnaden annars, men de kan man ta med färdigknäckta i pet-flaska!

1 gillning