Beredskap + Bushcraft = Sant(?)

Först publicerat på: Beredskap + Bushcraft = Sant(?) - Bushcraft.Nu

För drygt två år sedan så var begreppet beredskap något som den stora massan i mångt och mycket såg ner på som domedagsskräck. I sann svensk anda har man efter det gjort en 180˚ vändning utan att blinka. Numera har det snarare utvecklats till en folksport! Om man verkligen vill förbättra sina förutsättningar inför den stundande apokalypsen kan man snegla lite på hur bushcraftern tänker kring beredskap, kunskap och prylar!

Det har varit smått komiskt att se de stora folkmassorna gå från att bunkra munskydd, gasmasker och skyddsutrustning. Ett halvår senare var det rusning till toalettpappret, och slutligen till vattendunkar, friluftskök och konservburkar. Det är såklart en hälsosam tanke som ligger bakom, men det är inget nytt att man bör ha vissa beredskap. Det är inte fel att ha lite grejor hemma som kan vara av nytta om elen går eller liknande. Förr i tiden, alltså för några årtionden sedan, var det mer regel än undantag att man hade just detta. Framförallt så hade man sannolikt också bättre koll på hur man skulle agera om något oförutsett skulle inträffa.

Flest prylar < Bäst prylar

Vad man behöver ha hemma finns det hur många listor på som helst att finna. Den som tittar på sin beredskap för första gången inser kanske att han eller hon inte är speciellt förberedd. Då är det lätt att panikköpa en massa olika prylar som verkar vara nödvändiga att ha.

KISS – Keep It Simple, Stupid

När man är ute och rör sig i skog och mark så inser man snabbt vissa saker. Först och främst, det är trist att bära för tungt. Man får ont överallt och man hinner inte njuta av naturen. I sann bushcraftanda bör därmed första instinkten vara att dra ner på packningen. Att gå igenom den och se vad man behöver och vad man klarar sig utan.

På samma sätt är det med beredskap i allmänhet. För mycket prylar kommer inte att hjälpa dig utan ett fåtal väl utvalda och testade grejor klarar man sig på. När det gäller buschraft så kan dessa sakerna vara kniv, yxa, eldstål, en bra sovsäck, kokkärl, etc. För beredskap hemma kan dessa sakerna överlappa i ganska stor utsträckning.

Kunskapens roll för beredskap och bushcraft

Kunskap väger ingenting

Mors Kochanski

Kunskap är utan tvekan den bästa typen av beredskap man kan skaffa sig. Du kan bära motsvarigheten till en beredskapsfolder på 4 sidor eller 50 lexikon i huvudet och de väger precis lika mycket. Samma gäller verkligen inte för utrustningen. Det är inte alls ovanligt att man hittar nödställda från olyckor och liknande med utrustning bredivd dem. Utrustning som skulle räddat dem. För det krävs dock en vilja och viss kunskap för att förmå sig att använda dem.

Vad betyder kunskap för beredskapen?

Man kanske tänker sig att överlevnadskunskap inte betyder så mycket för någon som bor mitt inne i stadskärnan i en svensk stad. Det räcker gott med att köpa hem en vattendunk, ett stormkök, lite konserver och torrmat. Skulle man däremot behöva använda prylarna så märker man snabbt att det hade varit nyttigt att ha övat en del först med grejorna. Ju mer man skalar ner på sin utrustning, desto mer märker vilka områden man behöver täppa till!

Ett exempel på detta är att helt enkelt testa att sova i tält. I MSB:s broschyr för om kriget eller krisen kommer så beskriver dem hur man kan göra om värmen skulle försvinna. Flytta in familjen i ett rum i bostaden och täpp igen springor och annat så att värmen stannar i rummet. Man kan t.o.m. slå upp ett tält i vardagsrummet, som då bildar två lager och dubbla luftspalter som isolerar!

En familj på fyra personer andas ut ungefär 12 liter vatten per dygn, vilket innebär ca 4-6 liter per natt. Alla som sovit i tält vet dock hur pass mycket kondens som kan bildas om man inte öppnar luftventilerna. Kondens på insidan av tältduken är ett utmärkt sätt att kyla ner luften på insidan och även en själv om det blir så illa så det droppar ner på sovsäcken! Inomhus vet alla som isolerat gamla hus att ju tätare det blir desto mer problem blir det med ventilation, mögel och annat.

Att då ta fasta på rådet om att ha en ordentlig sovsäck för sina utomhusvistelser (och beredskap), istället för att täta alla springor så man sakta men säkert förgiftas av dålig luft och svartmögel kan vara bra att ha i åtanke!

Människan som problemlösare

Den stora anledningen till att vi har det så bra idag är att människan är problemlösare. Att jag idag sitter här och knappar på tangenter och skickar ut texter som läses över hela världen är en effekt av att vi löst en ofantlig mängd problem. Problem som i början kanske var helt livsavgörande för en familj men som numera snarare handlar om tillfredsställelse för stunden.

I en situation där beredskapen sätts på prov behöver man utrustning som är väl lämpad för den typen av problem man ställs inför. Om det ex.vis skulle falla så mycket snö så samhället skulle lamslås ett par dagar men el och värme fortfarande fungerar så har man fortfarande en ganska hög beredskapsnivå där saker som framförallt håller en själv och ungar sysselsatta och mätta är viktigast.

Försvinner elen så hamnar vi i en helt annan nivå för problemlösning där problem som att kunna kommunicera, värma bostaden och handla mat och annat kommer uppstå. Det kräver en ny nivå av problemlösning, som förmåga att hålla sig varma, ha större reservlager av mat, bränsle och vissa handverktyg.

I nästa läge där man måste utrymma utan att kunna ta med sig mer än vad man kan bära halvspringandes så måste man verkligen sålla. Elektronik väger mycket och är osannolikt någon hjälp i detta läge. Kniv, yxa, rymdfilt och en bit mat kommer man längre på!

Oavsett vilken situation man förväntar sig för scenario så är det aldrig fel att gå tillbaka till de absoluta grunderna genom att vara ute och friluftsliva med minsta möjliga mängd utrustning. Fundera även över vilka problem som måste lösas och vilka verktyg som behövs för att lösa dem så effektivt och smidigt som möjligt!

Några saker som jag tycker är bra för både bushcraft och beredskap:

  • Sovsäck för kallt väder
  • Ordentliga, tjocka ullfiltar
  • Stormlykta & fotogen
  • Friluftskök på sprit eller gasol
  • Rymdfiltar
  • Ett par väl ingångna ordentliga kängor

Har du några andra tips och idéer kring beredskap och hur man kan använda kunskaperna från bushcraft och överlevnad? Kommentera gärna på forumet!

Glöm inte följa oss på Instagram!

2 gillningar