Björken: Bondens stål

Björken är ett av de mest använda och användbara träslagen i Sverige. Namnet, som betyder ljus eller glänsande har björken haft väldigt länge. Smeknamnet Bondens Stål kommer sig av att många redskap på gårdarna ute i landet var tillverkade av just björk när det riktiga stålet saknades eller var för dyrt.


Veden

Själva träet, eller veden, har använts till allt mellan himmel och jord, men är speciellt lämpligt för matredskap, muggar, skålar och annat som kommer i kontakt med maten. Det varken smakar, färgar av sig eller innehåller giftiga ämnen. Det är också relativt mjukt och inte lika svårarbetat som de lite hårdare ek, bok, etc., vilket gör att det är bra att arbeta med.


Björk som medicin och mat

Björken har även flera olika delar med välgörande och medicinska effekter! Saven är nog en av de mest kända. Den tappar man lämpligast på vårkanten genom att borra ett litet hål i stammen och leder saven ner i en behållare. Detta kan man sedan dricka eller koka till sirap. Förr tvättade sig kvinnor ofta med björksav i tron om att man fick bättre hy av den.

Nyutslagna björklöv är nyttiga och väldigt rika på C-vitamin och lämpar sig väldigt väl att brygga te på eller bara ha i sallader!


Livet med björken

Eftersom björken är så pass nyttig och användbar har vi haft ett väldigt nära samarbete med den under historiens gång, något som även visat sig på hur vi använder Björken, inte bara för nyttoredskap och liknande, utan även för högtider och festligheter. Oftast har man använt björkris för olika typer av utsmyckning på bl.a. bröllop, dop, skolavslutningar, etc. Man har tillverkat korgar, skor, tak till husen, tvättmedel, oljor, både för medicinska syften och för annat.


Björk och bushcraft

För oss som sysslar med bushcraft och som allmänt vistas mycket ute i naturen är björken en självklar del. Går man förbi en fallen björkgren skalar man gärna av en kvadratdecimeter eller två näver och stoppar i en torr men ventilerad ficka så den är torr och lättantändlig när man ska koka kaffe lite senare!

Björkens ved brinner också lugnt och fint och knastrar inte lika mycket som t.ex. gran. Den lämnar även en del kol efter sig för den som vill ge sig på att göra vattenfilter!

Även svampar verkar gilla björken då många av de godaste matsvamparna vi har tycker om att växa i närheten av björkar!

1 gillning