Brännässla - Urtíca dioíca

Brännässlan (Urtíca dioíca) känner alla igen och alla kan relatera till att råka för nära en nässla och bränna sig. Trots att man gärna håller lite avstånd till brännässlan är det en väldigt nyttig växt, på flera olika vis.

Som vi redan diskuterat lite i tråden om att starta eld så är brännässlan en av väldigt få växter som faktiskt kan fånga en gnista från flinta och stål i nyplockat tillstånd. Det är ingen dålig bedrift redan där och benämningen nyttoväxt är redan välförtjänt!

Nässlan är dock väldigt nyttig till en hel del andra saker!

Innehållsmässigt är den rik på A- och C-vitamin, järn, kalium, kalcium, fosfor, kiser och klorofyll. En så nyttig växt måste dock ha vissa försvarsmekanismer för att få vara ifred, därav brännhåren. De brännande substanserna i brännhåren är histamin och myrsyra. För att bli kvitt dessa kan man torka eller koka nässlorna.

Det vanligaste är att man använder nässlorna i nässelsoppa. Då tar man unga nässlor med färska blad och plockar och kokar soppa på. Gamla växter blir sällan så goda.

Nässlor har också vissa medicinska effekter på kroppen, bland annat blodsockersänkande och urindrivande. De är såklart bra för mycket mer i kroppen pågrund av dess innehåll!

Historiskt har nässlor använts för bland annat skörbjugg, lungsot, hosta och skallighet!

Man har även trott att nässlor har vissa magiska effekter:

  • Om du nyligen bränt dig på en brännässla kan du ta stjälken och blåsa på utslagen genom stjälken som ett sugrör.
  • Har du tandvärk kan du testa röka nässelstänger!
  • Börjat tappa hår? Lägg färska nässlor i mössan!
4 gillningar

Jag fyller en hink med nässlor och häller på vatten. Efter några dagar har man illaluktande nässelvatten som är bra att vattna odlingar/blommor med. Innehåller så mycket näring så att det är bäst att späda 1:10 annars kan det blir för mycket för det man vattnar.

4 gillningar

Intressant! Gratis växtnäring med andra ord! Det är klart, kollar man på vad de innehåller så är de ju bra, inte bara för människor, utan för växter också.

Använder du hela nässlan då? Antar att du inte sitter och plockar av bladen eller så.

Ja, det är bara att trycka ner en massa nässlor i en spann, så mycket man har eller får plats med. Om man klipper nässlorna i bitar, och/eller använder kokande vatten, går processen fortare. Det är dock inget jag brytt mig om.

1 gillning

Har du koll på hur man ska tänka om man tänkt koka lite te på nässlorna? Ska man slänga i alla delar av nässlan eller nöja sig med några blad?

Spelar det någon roll vilken ålder det är på nässlor för näringsinnehållet?

Många frågor, ska kolla lite själv imorgon också och återkomma!

Är ute på räsercykeln och utför ärenden när jag springer på ett gäng nässlor! Lite försiktig nässelplockning senare:


Tänkte testa torka och göra te på dem! Ska man använda rubbet eller bara bladen?

Trotjänaren som alltid är med:

1 gillning

Kan varmt rekommendera nässelte! Det har en väldigt mjuk och lite söt grundsmak och en ganska trevlig bismak som smakar ”grönt” i avsaknad av bättre uttryck. Ni vet grönska efter regn-doften något åt det hållet.

Tydligen är en del balkanbor redan bekanta med nässlorna och deras välgörande och vissa ger sig ut hela familjer för att plocka dem! Vi kom fram till att rätt mängd för en kopp te är ungefär tre till fyra blad!