Fällknivar

Många ser ner på fällknivar i bushcraft-sammanhang eftersom de anses lite klena; de kan inte riktigt klyva stora vedträn på samma sätt som en med full tånge!

Jag är dock väldigt förtjust i fällknivar och har ofta med mig en i fickan, bara för att jag kan! Jag har för närvarande tre olika som jag varvar mellan och som har fungerat utmärkt för olika typer av uppgifter i skogen:

  1. Eka Swede 10
    Denna fällkniv är min favorit för mångsidigheten och den kompakta storleken. Den har ett rejält blad av rostfritt stål som är robust nog för de flesta uppgifter, men ändå tillräckligt liten för att kunna bäras i de flesta situationer. Den känns väldigt rejäl när man håller i den, speciellt för att vara fällkniv. Den har även en låsmekanism som klickar i i fullt utfällt läge. Det gör även att man vågar ta i lite extra när man använder den! Handtaget är gjort av något gummimaterial som är hyfsat bekvämt att hålla i och ger ett bra grepp, även när det är vått.

  2. Opinel No.6
    Denna lilla fällkniv är mitt val för de mer kulinära uppgifterna i vildmarken! Bladet är även det av rostfritt stål och är bara 7cm långt, vilket gör det lätt att hantera vid matlagning. Jag valde en med handtag i ek istället för standard: bok. Den har en väldigt klassisk design och känns bekväm i handen. En intressant funktion i Opinel No.6 är Virobloc-säkerhetsringen, som gör att du kan låsa bladet på plats när det är öppet eller stängt, vilket säkerställer säker användning. Detta gör även att den lämpar sig bra som första fällkniv till den yngre generationen! Vi har faktiskt köpt ett par extra Opinel-knivar som används just vid matlagning i skogen. Rekommenderas!

  3. Opinel No.12
    5 centimeter längre, men betydligt mer robust än lillebror. Det är ingen kniv man hugger ner träd med men fungerar utmärkt till blandade lättare uppgifter där man vill ha något längre och mer robust än 6:an! Känns inte riktigt lika stabil som Ekan, men vinner på designen!

Vad har ni för favoritfällknivar för skogsbruk? Hade man kunnat klara sig enbart med en fällkniv istället för den klassiska full tånge-kniven?

1 gillning

Tittat lite på den här men inte fattat att den gick att låsa. Ska nog införskaffa den för matlagning till skogs som du säger.

I övrigt äger jag några fällknivar men de hänger aldrig med ut eftersom att jag tycker mina med fast blad löser alla jobb. Framförallt saknar de jag har säkring för när de är stängda och misstänker att jag kommer stabba mig själv när jag fnattar runt och bökar.

Med det sagt kan man aldrig ha för många knivar. För att parafrasera The Mandalorian:

Jag är en bushcrafter, knivar är en del av min religion.

1 gillning

Kan varmt rekommendera den! Brukar faktiskt ha den i byxfickan och tar oftast bara upp den fasta när man behöver göra något större. Opinel-kniven är vass och smidig, men alldeles för klen för att använda för något grövre än att göra typ små fjäderstickor. Skiva kött och grönsaker klarar den galant, däremot!

Vad har du för go to-kniv annars?

Var min primära lommekniv i flera år, modellen med trähandtag passade min hand bra.
Bra mekanik för att fälla ut och ihop, trevligt med ett låsbart blad.

Använde den huvudsakligen till att skala och dela ner äpplen till barnen när de var små.

Fungerar bra som backup, men som backup kniv har jag nu för tiden Victorinox knivar (modeller som har sågbladet), så dessa konkurrerade ut ovan kniv för min del.

Men helt oavsett detta så gillar jag ovan bättre, mest för att det är en vackrare kniv.

1 gillning

Så du har finversionen med trähandtag!? Själv sitter jag med det svarta gummigreppet, som i och för sig inte är dåligt, men trä ser ju bättre ut.

Hur går det med din Victorinox nuförtiden? Har du upptäckt några för- och nackdelar gentemot t.ex. Ekan?