Fiskepinne - Tillverka fiskespö av pinne

När man är ute i skogen har man ofta ganska begränsat med utrymme för extra utrustning i ryggsäcken; då kan det vara bra att veta att man väldigt enkelt kan tillverka sitt eget fiskespö av pinnar man hittar längs vägen!

Den allra enklaste metoden är att helt enkelt ta en lagom tjock pinne (ca 5-10 cm tjock) i den längd man önskar. Storleken beror väldigt mycket på vad man vill åstadkomma med sitt fiske.

Meta från brygga

För att meta från en brygga krävs egentligen inte något mer än något att samla ihop linan runt, den tenderar att trassla sig i allt möjligt annars!

Jag lät, under vår senaste tur, ungarna få tillverka sina egna fiskespön av varsin ca 5-7cm tjock pinne, ca 25-30 cm långa. Vi började med att tälja bort bark och snygga till ytan på pinnarna varpå vi knöt fast fiskelinan vid en liten grenbit som fick agera stopp.

Sen tog vi vår medhavda flötessats med flöte, krok och tyngd och agnade med korvbrödbitar.

Kastmete från strandkant

För att komma ut lite längre från stranden när man varken har brygga att stå på eller båt att ro ut med så kan man tillverka ett lite längre fiskespö av en längre pinne med klyka i toppen. Klykan gör så att linan inte kasar ner längs pinnen utan håller sig en bit upp och ut över vattnet. Man kan med fördel sticka ner pinnen i marken om man inte vill stå och hålla i den själv.

Har man inte med sig något flöte utan måste förlita sig på innehållet i sin överlevadsask (fiskelina, krok och sänke) kan man tillverka flöte av barkbitar, småpinnar, vattenflaskor, mm. Endast fantasin sätter gränserna. En mindre plastflaska är perfekt som flöte; fyll med vatten en bra bit upp så har du en extra tyngd som du kan kasta längre ut än de lite lättare flötena.

Hur fiskar du när du är ute i skogen? Medhavt fiskespö eller tillverkar du på plats?

1 gillning

Kan tillägga att vi fick tre fiskar under hela tiden; dottern fick två mörtar, en liten och en lite större medan äldste sonen fick en mört i samma storlek som dotterns stora. Med oss hade vi två vanliga Abu Garcia-kastspön och en del drag, som vi kammade absolut noll med.

Dottern å sin sida fixade sitt eget metspö (pinnen på bilden ovan) och fick inom 5 minuter första mörten. Efter middagen gick hon ned själv till bryggan och drog upp en till nästan direkt. Sonen blev avundsjuk och fick mig att tillverka ett eget pinnspö till honom och mycket riktigt, strax efter att vi släppt ner korvbrödbiten så drog han upp sin mört. Jäkla turungar…

Man känner sig lite dum när man står där med ett fint kastspö och det enda man fångar under hela veckan (till vårt försvar hade vi inte många tillfällen att fiska!) med det var en campingstol och ett drag. Frugan var inte mycket bättre med sin mussla, plastmugg (sån där engångs som nu är förbjuden) och ett eget drag.