Gädda: Bra matfisk och lömskt rovdjur!

Gäddan, eller Esox lucius (Northern Pike på engelska) som den heter på latin är en av de mest mytomspunna fiskarna här uppe i Norden. Lika mycket mytomspunnen och svårfångad är den vanlig - i stort sett varenda fiskare som någon gång varit ute en sen kväll i en liten eka på en lugn sjö har vid minst ett tillfälle fått bevittna när gammelgäddan hugger på kroken och förvandlar den spegelblanka ytan till ett inferno av vågor och tumult.

Men lika fort som det hände, lika fort var det över och fiskaren stod där och stirrade i vad som kändes som en evighet ut mot den åter så blanka sjön. Kvar på fiskelinan fanns nu ingenting.

Det var ungefär så det gick till när vi tidigare i veckan drog upp gammelgäddan! Vi fick dock behålla vår efter en tveksam kamp, det var kanske mer en inre kamp än något annat då gäddan verkade ganska tagen av hela grejen själv. Draget - en wobbler med 3 krokar satt på tvären i halsen mellan gälarna på ena sidan och strax framför gälarna på andra. Inte mycket att göra mer än att avliva. Den var ändå inom måtten för upplock och var fet och fin för att ätas.

Sagt och gjort, medan två skräckslagna barn satt och stirrade på en fisk som var nästan lika lång som de själva fick sitt huvud och innanmäte avlägsnat fick vi ordning på den och fick den nerpackad i en hink vatten för vidare transport hemåt!

Tillbaka till gäddorna!

Gäddan är lätt att känna igen på sitt kamoflaugeprickiga mönster längs kroppen. Ansiktet påminner även lite om en anknäbb…


Av Jik jik Wikipedia

Myter och historier kring gäddan

Enligt Wikipedia så berättades det förr i tiden om krongäddor där rovfåglar försökt utmana gäddan men fastnade med klorna i ryggen på gäddan. Detta resulterade i att så fort gäddan gick ner en bit under ytan drunknade fågeln och satt kvar där i gäddryggen. Efter en tid hade fjädrar och annat lossnat från skelettet och det såg ut som att gäddan hade en krona på ryggen. Nuförtiden kallar man en gädda som har ett gammalt fiskedrag i munnen för krongädda.

Gäddans namn kommer sannolikt från fornnordiskans gaddr, som betyder spik eller spets. Gadd säger man fortfarande i stor utsträckning om tänder, inte bara hos gäddor. Även på engelska och franska har man tagit intryck av gäddans sylvassa och många tänder med namnen pike och brochet.

Näringsvärde efter art

Denna tabell visar näringsvärde för vilda djur med vattenhalten i %, protein och fett i gram/kg färskvikt kött.

Art Vatten Protein Fett
Aborre 74.8 220 17
Gädda 78.5 191 69
Lax 64.2 213 135
Sik 74.0 217 30
Strömming 79.0 150 45
Ål 64.6 159 183
Orre 73.0 222 1
Ripa 72.0 240 50
Tjäder 72.3 230 54
Hare 67.0 210 63
Kanin 73.0 210 50
Ren 73.0 220 32
Rådjur 72.5 200 35
Älg 72.4 250 25

Tamdjur för jämförelse

Art Vatten Protein Fett
Höna, kött 70.5 216 70
Gris, bogfläsk 59 160 250
Nötlever 69 210 30

Källa: Svenska Försvarsmaktens Överlevnadshandbok

Metod för att fånga gäddan

Gäddan är ett rovdjur som i första hand äter andra fiskar. Det är egentligen bara som liten (upp till ca decimetern) de äter annat än levande fiskar. De har bakåtvända huggtänder som både hindrar flyktförsök från dagens lunch, men som även kan vara till nackdel då gäddan fått en krok i munnen.

Gäddor simmar solo, vilket innebär att de inte simmar i stim och blir därför svårare att fånga om man bedriver någon slags kommersiellt gäddfiske. Är man dock ute på egen hand gör man bäst i att hålla sig nära vasskanten och agna med antingen småfisk eller ett fiskliknande drag på kastspöet!

I en överlevnadssituation kan du tillverka den typen av fiskedrag av bestick, burklock, och annat som glänser och rör sig som en flyende liten läckerbit!

Vad har ni för erfarenhet av gäddor och gäddfiske?

1 gillning