Hassel (Córylus avellána): Ekorrföda, nödbröd och åskledare(?)

Först publicerat på: Hassel (Córylus avellána): Ekorrföda, nödbröd och åskledare(?) – Bushcraft.Nu

Det är vid den här tiden på året som våra vilda djurvänner frenetiskt börjar samla ihop sina förråd till vintern. I den lilla lucka som öppnar sig mellan det att träden börjar släppa sina nötter och frön till dess att snön gör sitt intåg har gnagarna en livsviktig uppgift i att bygga upp sina vinterförråd och gömma dessa. Hasselnötterna är en av de viktigaste komponenterna i denna syssla. Hasselnötterna är nämligen bland den mest eftertraktade vinterfödan för väldigt många, från fåglar och ekorrar till vildsvin och även för oss människor!

Hasseln förr

Hasseln sägs skydda mot blixten!

Vi vet att hasselnötterna varit en stapelföda väldigt länge, kanske ända sedan hasseln gjorde sitt första intåg här i Norden för ungefär 8 000 – 9 000 år sedan, efter att isarna dragit sig tillbaka och lagt jorden fri. Kanske var hasseln till och med en av de växter som möjliggjorde att vi slog oss ner här? Skal från hasselnötter är bland de vanligaste fynden från arkeologiska utgrävningar i Norden tillsammans med bl a ekollon. Man ska dock vara försiktig med att utropa hasselnöten som den mest använda växtdelen eftersom andra växter inte lämnar skal efter sig i samma utsträckning som hasselnöten, och nötter i allmänhet.

Under vikingatiden anlade man även särskilda odlingar för hasselnötter, vilket indikerar hur pass viktiga de var för livet och överlevnaden på den tiden! Även tidigare är det inte omöjligt att man bearbetade hasselbuskarna för att få större avkastning av nötter. Det är inte heller omöjligt att man visste hur växter fungerade och anlade odlingar, eller spred nötter på ställen man ville att hasseln skulle växa på!

Förr var hasseln helgad åt den fornnordiska guden Tor och ansågs även skydda mot blixten!

Intressant nog så fanns det hassel ända upp till Jämtland ända fram till för ungefär 3 000 år sedan då klimatet vände åt det kallare! Kanske kommer hasseln återigen börja klättra upp mot dessa delar så småningom i takt med att klimatet åter går mot det varmare?

Användning

Torkade och mogna hasselnötter kan lagras länge!

Hasseln primära användningsområde är som föda i form av hasselnötterna. Det är en väldigt omtyckt nöt av alla från olika fåglar till smågnagare, svin & grisar och människor. När de mognat och övergått från grönt till brunt är de redo att ätas eller lagras! Man måste dock vara väldigt snabb om man vill få tag i några nötter eftersom de snabbt fångas upp av våra djurvänner. Det är även en anledning till att man kanske inte borde plocka så mycket hasselnötter själv, smådjuren har ingen matbutik att gå till. Hasselnötterna är kanske det som gör att de överlever vintern.

Plockade och torkade hasselnötter kan skalas och äta precis som de är, men man kan även mala de till pulver och ha dem i gröt, brödbak, etc.

Man kan även plocka hasselnötterna gröna om man vill förekomma våra djurvänner, men då rekommenderas att man rostar dem innan man äter dem.

Bladen kan användas mot diarré och som sårläkande medel

Även träet från hasseln är ett uppskattat träslag. De växer ofta väldigt rakt och kan användas till många olika ändamål!

Barken och bladen på hasseln kan kokas och avkoket kan sedan användas som sårläkande och bakteriedödande medel.

Infusion på bladen ska även hjälpa mot diarré.

Precis som många andra växter har även hasselbladen använts som tobaksersättning!