Havtorn - Hippophaë rhamnoides

Först publicerat på: https://bushcraft.nu/havtorn-hippophae-rhamnoides/

Havtorn är en relativt ovanlig växt i Sverige, men kan på vissa ställen i bl a Skåne finnas i drivor med hur många plantor som helst. Plantan är oftast en medelstor buske med matta gröna avlånga blad. På undersidan av bladen är de något ljusare än ovansidan. Busken känns dock väldigt lätt igen på dess orangea nästan lysande små bär som sitter i stora grupper längs grenarna. Inbakat bland bären sitter också väldigt ofta stora vassa taggar på ca 2-3 cm.

Havtorn är ganska okänt bland annat för att det är så svårt att skörda bären, som är det man huvudsakligen använder. Bären sitter inte jättehårt men är relativt mjuka och går lätt sönder om man är oförsiktig. Taggarna och bärens placering hjälper inte heller direkt. De är inte heller speciellt goda att äta som de är direkt från busken som t ex hallon, björnbär och blåbär, vilket troligtvis inte varit till fördel för busken ur utbredningsperspektiv.

By Carl Axel Magnus Lindman – «Bilder ur Nordens Flora» Stockholm, Public Domain

Innehåll

Det finns dock goda anledningar till att ge sig på att skörda lite havtorn om man får chansen! Bären är ovanligt rika på vitaminerna A, C och E. De innehåller även omega 3 & 6, vitamin B12, men även garvsyra som ger bären en lite kärvare smak.

Användning

På grund av sina vitaminer använde man ofta bären mot bl a skörbjugg, förkylningar eller andra typer av åkommor. Nuförtiden använder man havtorn som medicinskt preparat mot svårläkta sår, brännskador, strålskador och magsår, framförallt i Östeuropa. Det finns även ämnen i barken som kan användas i bekämpning av cancer.

Bortsett från den direkt medicinska användningen kan man koka saft, sylt, marmelad, mm på bären och man kan använda dem som smaksättare till spritdrycker!

Bladen å sin sida passar bra att koka te på!

Enligt Wikipedia så ska det även gå att använda växtens olika delar till färgning! Närmare bestämt blad, blomma & bär.

1 gillning