Humle - Húmulus lúpulus

Humle (Húmulus lúpulus) är mest känt för rollen det har haft i vår älskade guldgula dryck - ölen. Men Humle har även en hel del andra egenskaper som kan vara av intresse för bushcraftern som är ute i fält!

Historiskt har humlen varit väldigt viktig för Sverige då den är den enda lagstadgade gröda för att tillse att svensken hade tillräckligt med Humle för alla våra behov! Fram till 1860 var varje stor gård tvungen att ha ett visst antal humleplantor i sin odling. Dock fick man endast ha honplantor på sin gård för om de kom i kontakt med hanarna så fick kottarna helt fel sammansättning av bitterämnen!

Humlekottarna är den delen av Humlen som man använder mest. Vanligast är att man har det som smaksättare till öl, men man kan även koka te på dem. Te på Humle hjälper mot migrän, blåsbesvär och som rogivande medel, något man kan behöva efter en hård dag i skogen! Man har till och med använt humlekottarna som ersättning för tobak.

Namnet Humle kan härledas till ett gammalt nordiskt ord som betyder slingrande, medan lupulus betyder varg på latinska och syftar på att växten beter sig som ett rovdjur när den tar över andra växter genom att klättra över den och sedan kväva den.

1 gillning

Finns fler anledningar, tydligen är det bara dessa som har de bakteriedödande egenskaperna som gör öl säkrare att dricka.

-”Det är endast honväxten som är intressant i odling, för den bildar de eftertraktade kemiska ämnena som är bakteriedödande och aromatiska.”

Källa Kartorna visar vägen | Nordiska museet

Så det verkar och handlat mycket om att undvika problem med dålig vatten som gjorde att humle fick en så stor spridning.

1 gillning