Kaveldun, Typha latifolia, (finns även ett mindre syskon som heter Smalkaveldun, Typha angustifiola, och används på samma sätt) är en av Sveriges vanligaste växter. Det är också en av de bästa växterna att känna till för gemene bushcrafter! Den växer i stort sett vid var och varannan insjö från söder upp till Svealand och längs norrlandskusten. Den känns främst igen på sina karakteristiska bruna cigarrer som blommar under sommarmånaderna.
Hur gick det? Gick roten att äta?
Haha, jodå den var ätbar! Åtminstone så har jag inte tagit någon skada av den! Provet var inte direkt stort nog för att bedöma eventuell mättnadskänsla och sådär men smakmässigt kan jag uttal mig iaf. Några har nämnt att färsk kaveldun smakar som gurka, och ja, jag kan se vad de menar! Utöver gurksmaken så genomsyras den av en ganska genomträngande träsksmak!
Nu testade jag inte så mycket eftersom det finns betydligt lämpligare ställen att plocka sin kaveldun på än den här lilla dammen/minisjön. Tänkte egentligen ta hem större delen av den och torka och se om man kunde göra något med stärkelsen och även öva på eldtekniken med tändstål. Den har legat hemma sen jag postade sist i brist på tid men har inte glömt bort de andra delarna!