Materialval för friluftskläder

Först publicerat på: https://bushcraft.nu/materialval-for-friluftsklader/

Dina ytterkläder kan mycket väl vara den absolut viktigaste delen av din utrustning. Det är dessa som ytterst skyddar alla dina vitala organ och ser till så väder och vind inte kan bära med sig din kroppsvärme. Fryser du om överkroppen kan du vara säker på att dina fötter, armar och huvud inte är långt bakom och vice versa!

Friluftskläder finns i hur många olika modeller och material och för att klara alla tänkbara olika uppgifter. Det kan därför vara ganska svårt att välja vilken man ska satsa på för sina bushcraftäventyr. Jag ska försöka ge min syn på problemet och väga lite fördelar mot nackdelar och så ska vi titta på de olika materialen. Jag är dock inte på något sätt en auktoritet på ämnet utan jag får tala från personlig erfarenhet!

Först och främst kan vi börja med dela in materialen i två kategorier; naturliga- och konstgjorda material. De naturliga materialen är t ex bomull och ull medan konstgjorda material oftast är olika typer av plastblandningar, som polyester. Båda varianterna har sina för- och nackdelar, men bäst fungerar de faktiskt tillsammans!

Värme och isolering

De olika materialen har ingen egen förmåga att värma eller kyla utan deras funktion är att hålla kvar så mycket luft som möjligt runt kroppen för att på så sätt skapa en luftbarriär som i sin tur isolerar kroppen. Stillastående luft isolerar väldigt väl! Därför är det det material som kan fånga in, och behålla mest luft som isolerar bäst!

Bomull & Ull

Bomull och, framförallt, ull har små naturliga håligheter i sina fiber/trådar som fylls med luft. Detta i sin tur gör att även när plagget blir blött så fortsätter den infångade luften att hålla kvar den varma luften istället för att kyla ner kroppen. Detta är såklart inga mirakelmaterial utan till slut blir plagget ändå tungt och kallt av vatten om det mättas tillräckligt! När de små håligheterna i fiberna väl fyllts med vatten så börjar de transportera bort värme från kroppen istället för att hålla kvar den.

I den nordliga vintern är det få material som kan mäta sig med ullen, det är tack vare den som många av oss finns idag! Ullen och bomullen betraktas även som ett mer ”rent” material av många bushcrafters och många föredrar det just på grund av att det är ett naturligt material!

Polyester och andra syntetblandningar

Nuförtiden har man kommit väldigt långt i tillverkningen och tekniken när man framställer syntettyger att man faktiskt kan tillverka trådarna med i stort sett samma håligheter som fungerar så väl för ullen och bomullen. Många fleecetröjor har blivit minst lika bra som ulltröjor när det kommer till isolering och kanske till och med ännu bättre när det kommer till isolering per gram vikt.

En stor fördel med syntetmaterialen är att de ofta är mer snabbtorkande och mer tåliga än de naturliga motsvarigheterna. Det är väldigt tacksamt efter en fuktig höstdag i skogen och det blir dags att torka utrustningen. Häng dock inte plaggen för nära elden eller kaminen, då smälter dem!

1+1=3?

Vad händer då när man kombinerar naturliga och syntetiska material? Jo, man får ett plagg som är väldigt tåligt, resistent mot både skador, och dessutom står emot väder och vind på ett bra sätt! Ett sådant material går även att vaxa, precis som de naturliga, för att få en nästan helt vattentät yta. Generellt så andas de fortfarande väldigt bra, lite sämre om de vaxas men då tål de å andra sidan regnet! De är även lättare och torkar framförallt snabbt!

De flesta friluftsmärken använder idag någon form av blandning på sina ytterlager för att få just den här trippla effekten av det bästa av båda världarna. Man får dock fortfarande vara försiktig med att ha sina kläder för nära elden!

1 gillning