Ostronmusslingen: Om Matsvampar och Mördarsvampar

Först publicerat på: Ostronmusslingen: Om Matsvampar och Mördarsvampar – Bushcraft.Nu

Kan en av våra vanliga matsvampar även vara en hänsynslös och effektiv mördare? Det verkar onekligen så!

Var?

Ostronmusslingen växer främst på lövved och stående döda eller skadade lövträd i södra Sverige. I sällsynta fall kan den även förekomma på barrved. Den är en så kallas saprofyt, vilket betyder nedbrytare. Den ska även vara bra som nybörjarsvamp om man vill börja odla själv.

Utseende

Hatten på ostronmusslingen är gråblå till gråbrun och är musselformad. Skivorna är vita och nedlöpande och foten är kort, sidoställd och filthårig nedtill.

Tänk på att alltid vara säker på vad du väljer att stoppa i dig! Kontrollera med en riktig svampbok innan du äter den, annars kan det bli du som blir svampföda och inte tvärtom 😉

Användning

Den klassas som en god matsvamp och används till både maträtter och som kosttillskott. Den har en kolesterolsänkande effekt och hjälper även till att stärka immunförsvaret!

Som matsvamp passar den utmärkt till samma typ av rätter som du normalt använder champinjoner i, som soppor, pajer, att steka, fritera och passar även utmärkt till pasta och risotto!

En mörkare sida

Ostronmusslingen har även en mörkare sida än den hjälpsamme lille nedbrytaren som hjälper intet ont anande människor med sitt immunförsvar och höga kolesterol. Den är även en kallblodig mördare och jägare som snärjer sitt byte med diverse olika metoder.

Bytet? Rundmaskarna

Rundmaskarna (nematoder) är en av de absolut vanligaste arterna på vår jord. Om man skulle upplösa jorden och allt som finns på och i den, förutom rundmaskarna så skulle man fortfarande se ett suddigt moln av rundmaskar av vad som tidigare var vår jord. Det finns gott om dem, så att säga. Just ostronmusslingen har specialiserat sig på att förgifta sina intet ont anande förbipasserande rundmaskar med ett gift som paralyserar bytet varpå de injicerar sina filament in i sitt byte. Rundmasken löses upp till en sörja som sedan absorberas in i svampen. Mysigt, eller hur?

Inte ensamma

Ostronmusslingen är långt från ensam om sin predatoriska verksamhet! De svampliknande arterna oomycetes kan tillverka sina egna harpunliknande fällor. När en rundmask kommer krypande så slår den till en snubbeltråd varpå harpunen avlossas och genomborrar masken. Andra svamparter använder sig av lockbeten som sätter sig på tvären i bytets tarmar och förseglar dess öde. Lockbetena varierar i utseende, från istappliknande, och knivlika föremål till kycklingform.

Vi vet att det finns bra mycket mer under ytan hos våra kära svampar än dess smaksättning av diverse anrättningar och intressanta former, något jag tänker fortsätta utforska i framtida artiklar!