Rönn - Sorbus aucuparia

Först publicerat på: Rönn – Sorbus aucuparia – Bushcraft.Nu

Rönn är en växt som folk verkar ha lite delade åsikter om huruvida den är användbar eller ätbar alls. Enligt de flesta källor jag kikat på så verkar den otvetydigt vara ätbar och ganska nyttig därtill. En stor anledning till att många tror att den inte är ätbar kan vara smaken som är väldigt sur om de inte behandlas först.

Förbehandling av bären

För att bli av med surheten i bären kan man antingen vänta med att plocka dem tills efter de första frostnätterna. Om man inte klarar av att vänta på dessa så kan man lägga dem i frysen en natt eller två. Det går även att torka de färska bären med samma resultat!

Medicinalväxt

Rönnen har använts både som medicinalväxt och som vanlig ”matväxt”. De torkade bären kan man t ex mala sönder och använda som mjölersättning, eller hela som smaksättare i diverse maträtter, soppor och grytor! 

Om man äter bären för dess höga C-vitamininnehåll kan det vara bra att ha i åtanke att C-vitaminhalten sjunker i varmt vatten. Det gäller i stort sett alla växter som innehåller C-vitamin, inte bara rönnbär. Undvik därför att värma upp samma växter flera gånger.

Barken på rönnen har även använts som urindrivande medel och sårvård. Man har då rivit av smala remsor av barken och hällt hett vatten över dessa.

Användning

Bären är den delen av rönnen som används i störst utsträckning. Av dessa kan man göra allt från sylt, vin och gelé till brödbak och som smaksättare! En del tycker även om att lägga de torkade bären i müslin till frukostfilen.

En stor fördel med rönnbären är att de innehåller naturliga konserveringsmedel, precis som lingon, och håller sig därför fräscha väldigt väldigt länge om de förvaras rätt!