Rucking: Naturskön träningsform för den sociala bushcraftern!

First published at: Rucking: Naturskön träningsform för den sociala bushcraftern! -

Rucking är en lågintensiv träningsform som innebär att du packar en ryggsäck med lämpliga vikter och ger dig ut och promenerar i snabb marschtakt efter en viss distans. Fördelarna med att ägna sig åt detta är många, framförallt så bygger det muskelstyrka och bygger upp din kondition!

Bushcraftlegenden Mors Kochanski myntade begreppen “Kunskap väger inget” och “Ju mer du kan, desto mindre behöver du bära med dig“.

Jag skulle vilja göra ett tillägg till dessa ypperliga principer! Precis som det är med kunskap så är det även med fysisk form! Ju bättre fysisk form du är i, desto mer orkar du i en nödsituation och desto mer kan du bära utan att krokna. Det gäller inte bara att kunna få upp den där fullastade 100-litersryggsäcken på ryggen inför fjällvandringen. Det är även bra om någon i din grupp råkar skada sig på ett eller annat sätt och ni behöver hjälpa honom eller henne genom att bära packning eller hela personen! Är du då fysiskt förberedd är möjligheterna att klara situationen långt mycket större än om du inte har tränat innan!

Rucking är en träningsform som ger dig bästa möjliga förutsättningar och du får dessutom möjlighet att uppleva naturen omkring dig!

Vad är rucking?

Att gå långt och snabbt med packning på ryggen är absolut inget nytt fenom. Det är något vi sysslat med troligtvis så länge vi kunnat gå upprätt, och kanske även innan det! Däremot är det relativt nytt som träningsform. Troligtvis har det sitt ursprung inom militären och har sedan spillt över till det civila. Det är något man ser mycket av vid de anordnade rucking-tävlingarna. Många deltagare har någon form av militär bakgrund och många tävlingar har dessutom tydliga regler kring klädsel och utrustning. Den ska ofta vara av militärt stuk där man måste t.ex. gå i uniform eller kängor.

Hur börjar man?

Att börja med rucking är extremt enkelt. Faktiskt så enkelt som att resa sig ur soffan, knyta på sig skorna och bara gå. Som ny kan det vara lämpligt att välja en runda på någonstans kring 7-8 kilometer. Snöra på sig ett par bekväma skor och en ryggsäck med vattenflaska. Gå i ett raskt tempo som känns bekvämt. Det ska vara lite jobbigt men du ska absolut inte börja jogga. Ett bra riktmärke är att försöka hålla ca 6-7 km/h, beroende lite på hur stigen ser ut.

Det kan vara frestande att göra små avstickare på mindre stigar men om man väljer det för träning är det oftast bättre att välja en väl utmarkerad väg att ta sig fram på så man kan hålla ett jämnt och snabbt tempo!

Utrustning

Som med allt annat kan man spendera åtskilliga tusenlappar på sin utrustning, men det är verkligen inte alls nödvändigt när det kommer till rucking. Allt som krävs är ett par ordentliga skor och en ryggsäck. Personligen gillar jag att använda samma skor som jag normalt använder när jag är ute i skogen (ett par Lundhags Forest II, otympliga men jag blir betydligt smidigare på de vanliga turerna!) i vanliga fall eftersom jag tränar för att vänja mig med min friluftsutrustning och allt vad det innebär. Man kan även gå i vanliga gympaskor om man tycker det känns bättre (men det kan betraktas lite som fusk 😉 ).

Ryggsäcken är kanske den viktigaste delen av rucking, speciellt när man börjat med lite längre turer och med lite mer vikt på ryggen. Att då gå med vanlig stadsryggsäck utan höftbälte och ordentliga axelremmar är pest och pina och kommer snabbt få dig att ge upp hela projektet om du inte byter upp dig.

Hur mycket ska man packa i ryggsäcken?

Det viktigaste är egentligen att man börjar med en bestämd sträcka, exempelvis 10 km som man vill gå i ett visst tempo. Efter några gånger kommer det börja kännas lättare och lättare och istället för att konstant försöka pusha sig mot bättre tider eller genom att öka sträckan kan man helt enkelt öka vikten i ryggsäcken! I början brukar jag rekommendera att man stoppar ner en vattenflaska och så att man har något varmt att ta på sig om man skulle stuka foten och måste ta det lugnare. Därefter, om man är osäker på hur mycket mer man klarar, kan man fylla upp ett gäng vattenflaskor eller knytnävsstora stenar och stoppa ner där det finns plats.

Fördelen med att ha så mycket vatten med sig är att man först och främst har gott om vatten att dricka, men också att man väldigt lätt kan välja att hälla ut ett par kilo om det är för tungt. På samma sätt kan man väldigt enkelt justera vikten på sin packning om man är fler som är ute och går tillsammans och man vill kunna hålla samma tempo men ändå känna att man får lika mycket ut av det!

Fördelar med rucking, bortsett från de rent hälsomässiga

Först och främst kommer man ut i naturen och får upp pulsen lite, vilket är enormt underskattat för ens generella välmående. Även om man är medveten om effekten det har på kroppen, både under tiden men också långt efter man kommit hem från avklarad tur så slår det mig fortfarande hur tankar och annat klarnar när jag är ute och går.

Som en välkänd filosof uttryckte sig:

Never trust a thought that comes to you indoors

och

Never trust a thought that didn’t come by walking

Jag vet inte om herr Nietzsche kan göra det mer tydligt än så!

Är du intresserad av fotografi är det ett ypperligt tillfälle att välja en mer fotogenisk rutt och passa på att försöka öva på snabba ögonblicksbilder!

Gemensam träning

Som tidigare nämnt så kan man genom att packa olika göra bördan ungefär lika stor för alla som följer med. Det finns faktiskt få andra sporter och träningsformer som möjliggör gemensam träning så bra som rucking.

Att dessutom kunna prata i normal samtalston samtidigt som man tränar är speciellt trevligt för mig som småbarnsförälder, t.ex. eftersom det låter mig slå ihop flera av mina intressen på samma gång, samtidigt som man slipper sitta och häcka på något trendigt café och käka småkakor och föda någon så kallad pappamage. Nej, då är det bättre att komma ut i skogen och låta kroppen få jobba också.

Tempot på marschen bidrar till att hålla även tempot på konversationerna uppe, vilket gör dem mycket mer givande än en trött inomhuskonversation. Något som jag märker är att man även blir mycket mer positiv och optimistisk i sitt synsätt, vilket såklart bidrar till att göra stunden betydligt mer angenäm.

Om du vill ha mer

Militära marscher

Det finns ganska gott om tävlingar och event kring vandring och rucking, både runtomkring i Sverige men även i Europa och resten av världen. Om du inte har något behov av att delta i större tävlingar men ändå vill börja pusha dina gränser enligt erkända metoder kan du titta närmare på olika militära marscher och vad de kräver av sina soldater. Exempelvis så har norska försvaret en marsch som används som prov för de norska soldaterna där man ska gå 30 kilometer på kort tid.

Ålder Herrar Damer Vikt
18-34 4h 30m 4h 50m 11kg
35-42 4h 35m 5h 0m 11kg
43-49 4h 40m 5h 15m 11kg
50-54 4h 50m 5h 30m 11kg
55-59 5h 0m 5h 45m 11kg
60+ 5h 15m 6h 0m 11kg

Amerikanarna är inte sämre, de har en marsch som går att genomföra i olika viktklasser beroende på vilken typ av uppdrag man vill simulera med marschen. Sträckan på 19 km är densamma för båda och i den lite lättare viktklassen bär man sin stridsutrustning med allt vad det innebär. Totalvikten ska ligga på minst 31 kg, inklusive allt du bär på kroppen i form av kläder, vapen utrustning och i din ryggsäck. I den tyngre viktklassen bär du din utökade utrustning som då landar på knappt 44 kg utrustning.

Marschen på 19 km med >31kg utrustning ska klaras på max 3 timmar för godkänt.

Civila marscher

Nijmegen genomförs i Holland i närheten av Nijmegen och kallas även för den “Internationella Fyradagarsmarschen“. Den löper över fyra dagar och varje dag ska ett visst antal kilometer avmarscheras beroende på vilken klass du väljer att tävla i.

Civila klasser:

  • 120 km totalt, 30 km x 4 dagar
  • 160 km totalt, 40 km x 4 dagar
  • 200 km totalt, 50 km x 4 dagar
  • 220 km totalt, 55 km x 4 dagar

Militär klass:

  • 160 km totalt, 40 km x 4 dagar. Genomförs i uniform och minst 10 kg packning

Den finska butiken för militärt överskott mm. Varusteleka genomför också varje år en Remote Military Marsch som ska genomföras var som helst i världen under en helg. Man kan där välja att genomföra den i tre olika klasser (Civil, Civil+ med marschkängor & 10 kg packning, eller Militär, vilket innebär uniform & 10 kg packning) och två olika längder (25 km eller 50 km).

Utöver dessa finns hur många som helst!

Läs mer om bushcraft här!

2 gillningar

Det är underhållande hur t.o.m. väldigt otränade kan komma i form med rucking.
Om en helt otränad skulle fråga hur vederbörande kan komma igång så skulle jag rekommendera nedan.

vi kan leka med tanken att vi har en extremt otränad soffpotatis som en dag vaknar upp och inser att det är jobbigt att röra på sig men att det är dags att ta tag i saken.

Delmål 1
Då skulle jag rekommendera att personen tar en träningsapp i sin telefon, tar på sig ett par skor och sedan bara går en kort runda på ca 20-30min utan att pausa. Sedan tittar man i appen vilken medelhastighet man höll. Är det långsammare än 6km/h, då är det dags att gå fortare, och det är bara att upprepa den lilla turen tills man lärt sig hur fort 6-7km/h är.

Delmål 2
Sedan är det dags att öka rundans längd utan att sakta ner.
Skulle säga att nästa etappmål är att kunna gå i ca 60min utan att sakta ner, fortfarande helt utan ryggsäck eller extra vikt.

Delmål 3
Nu när du kan gå 60 min i bra hastighet, då är det dags att ta på sig en lättare ryggsäck och testa hur detta känns. Börja med något lite lättare ca 3-5kg på ryggen, och sedan tar du samma 60 min runda i samma hastighet som tidigare.

Del mål 4
Gå med en ryggsäck som väger 10% av din kroppsvikt.
Så om du väger 80kg, då är det lagom att ta sikte på 8kg, och fortfarande samma 60 min runda.

Delmål 5
Gå en mil, med ryggsäck.
Nu när du kan gå med ryggsäck då är det dags att öka avståndet till något lite mer lagom som t.ex. ca 10 km, inga pauser och hela tiden samma hastighet som tidigare dvs 6-7km/h.

Delmål 6
Gå en mil, med 20% av din kroppsvikt på ryggen.
Nu börjar det bli roligt, och när du klarar av detta då är du inte längre en otränad soffpotatis :slight_smile:

Delmål 7
Testa en långtur, ca 2-4 mil.
Packa ryggsäck med mat, vatten, torra strumpor, pannlampa och sedan är det bara att gå.
Testa gärna att gå enligt “50/10”, dvs gå i 50 min, pausa i 10 min, sedan upprepa tills du är framme.

Väl här så börjar man inse att vädret inte påverkar så mycket som man tror, regn storm, dimma och mörker. Inget kan stoppa en, det är bara att ta ett steg till, den ultimata friheten.

Och kan man gå långt med en tung ryggsäck, då kan man gå längre med en lättare “bushcraft packning”.

1 gillning

Bra lista! Delmål är väldigt viktiga att ha så man hela tiden har något nytt att växla upp till!

Som du säger så är det en jäkla frihet; att veta att om saker skiter sig fullständigt när man är ute i skogen och har trevligt eller bilen havererar en bit hemifrån och man behöver knata de där 2-3 milen hem så vet man ungefär hur lång tid det tar och hur trött man kommer vara. Det är väldigt lätt att överskatta sin förmåga att gå långt och framförallt underskatta hur trött man blir efter ett par mil.

En sak till som jag glömde nämna i artikeln men som du snuddade vid med strumporna: ta med skavsårsplåster och se till att lära dig var du i första hand får skoskav! Genom att preppa min lilltå med lite tejp innan en långtur har jag sparat många långa onda kilometrar.

Det är faktiskt något särskilt med att ta sig fram över långa sträckor endast med hjälp av dig själv och din egen kropp! Cykla och bila i all ära men benen har du alltid med dig!

1 gillning