Slån (Prunus spinosa) - Käppar, sprit och häxkonst

Först publicerat på: Slån (Prunus spinosa) - Käppar, sprit och häxkonst - Bushcraft.Nu

Slån är lite av en schweizisk armékniv. Den erbjuder allt från ätliga bär som man kan göra sylt, saft, likör, etc. på samtidigt som den används flitigt till vapen på vissa ställen! Den är även en bra buske för bushcraftern att känna till då den brinner bra och dess trä kan användas till många olika ändamål!

Hur man känner igen slån

Beskrivning

Slånbärsbusken är en buske i familjen rosväxter. Den blir normalt runt 1-2 meter hög, men ibland uppemot 3-4 meter. Precis som på andra rosväxter så sitter där vassa taggar, eller tornar på grenarna. Den blommar på sommaren och får bär på hösten. Bären bör plockas efter den första frostnatten då detta påverkar smaken på dem, precis som hos ex.vis rönnbären. Det ska även gå bra att lägga in bären i frysen över natten för samma effekt!

Slånbärsbusken är vanligare här nere i Sydsverige och betydligt mer sällsynt ju längre upp man kommer.

Slånbär är fullproppade med antioxidanter, vilket gör dem till ett attraktivt bär att äta!

Vad använder man slån till?

Slånbären används till många av samma saker som andra liknande bär, sylt, gelé, smaksättning till likör & sprit, mm. Tänk på att plocka bort kärnorna innan tillagning då dessa gärna bidrar med en bitter smak annars.

Man har även använt slånbär och barken från slånbärsbusken för att behandla diarré och blommorna som laxeringsmedel. Bären har också använts för att behandla hosta och förkylningar.

Slån i mat och dryck

Eatweeds.co.uk har ett recept på klassiskt hemmagjort slånbärsgin! I den varianten används en mindre mängd socker än man normalt gör i mer moderna varianter av slånbärsgin. Detta ska, enligt Eatweeds få slånbärens och ginets sanna smaker att komma fram! I de moderna varianterna maskeras detta ofta av sockret.

Slånbärs- och bärsylt

This Hedgerow Jam Recipe is made from seasonal wild fruits foraged from the countryside. A wonderful combination that gives a great boost to your Vitamin C levels.

 • 8oz rosehips
 • 1lb sloes
 • 2lb crab apples
 • 10oz blackberries & raspberries
 • 10oz sugar

Suggested Instructions

 1. Wash and clean the fruit.
 2. Put the rosehips, sloes and chopped crab apples into a preserving pan.
 3. Add water to cover and cook slowly, until all the fruits are tender.
 4. Pass the fruit mixture through a jam strainer. Keep the liquid, weigh it and pour into a large sauce pan. Add the same amount of sugar as there is liquid.
 5. Also add the blackberries, raspberries and 10oz sugar to the pan and simmer for 15 minutes, or until the mixture reaches setting point.
 6. Pour into sterilised jars and put lids on immediately.

Makes about 12 small jars

Källa: Eatweeds.co.uk

Historia

Slånbärsbusken har använts i relativt stor utsträckning som hägnbuske. På grund av att den växer ganska tätt och har starka och taggiga grenar så har djuren svårt att ta sig igenom.

Slånet är även utmärkt som ved till brasan eftersom det brinner lugnt och fint!

Slån i magi och kampsport

Man har även associerat slånbärsbusken med häxkonst eftersom det sades att häxors trollstavar tillverkades av just träet från slån. Kanske hörde man talas om detta i Irland, där man verkligen satte slånet på kartan genom sin käpptillverkning!

Slånbärsbusken är egentligen mest känd för att vara i centrum för Shillelagh Bataireacht! I över 300 år har tekniken utformats till perfektion av en släkt från Irland. Om ni mot förmodan har missat vad det är för något så är det en form av kampsport med en pinne gjord av just slånbärsbuske.

Här är en video om Shillelagh:en fascinerande intervju med en herre som spenderat större delen av sitt liv med att tillverka käppar av slån: