Stormlyktan

Denna klassiska lykta har genomlevt över hundra år av prövningar och betraktats som en självklar del i var mans hem. Nuförtiden är däretmot det mesta ersatt av olika eldrivna saker, som ficklampor, vilka verkligen förtjänat sin plats i bushcrafterns hem, men den har trots allt ett par tillkortakommanden gentemot den klassiska stormlyktan.

Mysfaktorn är något som många glömmer bort i sin jakt på flest lumen, men är icke att underskatta! Alla som någon gång tänt ett levande ljus och beskådat dess låga vet hur rogivande det är med en verklig eld istället för en konstgjord. Det är något som dagens människor har gemensamt med sina för länge sedan döda släktingar, att kunna sätta sig och se in i en brinnande låga och bli fullkomligt förtrollade över dess små rörelser och danser kring veken. Det är något som är otroligt svårt att reproducera med dagens teknik, men likväl otroligt lätt att själv skapa. Något stillsamt.

Värmen som gör att familjer trängt ihop sig framför en brasa eller tända ljus, vare sig det var för att strömmen gick och internet försvann eller, som i gamla dagar, när man gjorde det för att det inte fanns så mycket annat än den värme- och ljusbringande elden att ägna sin uppmärksamhet åt.

Använder ni stormlykta eller föredrar ni elektriska alternativ när ni är ute?

2 gillningar

För tillfället är jag väldigt tacksam över att ha tagit med lyktan! Sitter i ösregn under tarp precis bredvid tältet där ungarna nattas och läser till ljuset från lyktan!

Vyn just nu:

2 gillningar