Vad är Bushcraft: #3 Kniven, Yxan & Sågen

Först publicerat på: https://bushcraft.nu/vad-ar-bushcraft-3-kniven-yxan-sagen/

Om man skalar ner utrustningen till sina minsta komponenter utan att återvända till fullständig stenålder landar man oftast i den dynamiska duon kniv och yxa för turer i skogen! Ofta är även sågen ett välkommet komplement till dessa även om det är en betydligt mer sentida uppfinning än de första två!

Att kunna skapa saker ur trä måste vara en av de absolut äldsta teknikerna som människan har använt sig av. Från början var det kanske mer som klubbor eller liknande, så som apor använder sig av trä idag, men med tiden blev användningsområdena allt fler och när man sedan lärde sig skapa egna skärverktyg av flinta och andra stenar så tog utvecklingen verkligen fart! Trä har varit med oss människor genom hela vår utveckling och fortsätter vara en väldigt stor del av vår tillvaro än idag! Intressant nog så är verktygen för att bearbeta träet nästan identiska med hur de var för drygt två miljoner år sedan! Det som egentligen utvecklats sedan dess är utseende och material för att göra dem lättare att använda, starkare, vassare och tåligare.

Kniven

Kniven är troligtvis en av de första sakerna man börjar spana efter när man börjar intressera sig för bushcraft och överlevnad. Den behövs för i stort sett allt ute i skogen, från att processa ved ner till mindre bitar som går att tända på med eldstålet, till att tillverka andra verktyg man behöver ute i skogen.

Vilken kniv du väljer i slutändan är något väldigt personligt och beror mycket på vad du brukar använda den till när du är ute. Några små skillnader kan ändå vara bra att känna till som kan göra kniven bättre eller sämre för dig. Vi har skrivit lite om detta i en tidigare artikel ”Om Kniven”. En lämplig kniv för bushcraft bör ha relativt tjockt blad, full tånge och ett ordentligt grepp av riktigt trä eller syntetmaterial som man inte glider lätt på även när man har blöta händer.

När det gäller material så föredrar jag själv rostfritt eftersom det helt enkelt är mycket lättare att underhålla än kolstål. Ibland när man är ute i skogen så har man inte möjlighet att styra över om kniven är torr nog och det kan gå väldigt snabbt från skinande blank till brunröd av rostfläckar.

Om man planerar kunna slipa sin kniv i fält, vilket man borde åtminstone ha möjlighet till, kan det vara bra att anpassa slipningen på kniven efter vilka slipredskap man har med sig! Av den enkla anledningen brukar jag hålla mig borta från konkava- och konvexa slipningar och köra på den klassiska skandinaviska varianten!

Yxan

Om kniven var det första redskapet vi använde oss av så var yxan det andra! Yxan är en mer robust kniv som man använder stötvis mot sitt ämne för att snabbt skala av stora sjok trä. Den är mindre precis och skiner när den får möjlighet att processa stora mängder trä för t ex lägerelden! Precis som med kniven så finns det en massa olika varianter av yxor, för alla möjliga tänkbara ändamål. Yxor är ofta kategoriserade efter längd på skaftet och vikt och form på huvudet. Ju tyngre yxhuvud och längre skaft du har på din yxa desto mer trä och tjockare stubbar kan du processa med färre hugg.

Skaftets längd

Man kan dela in skaftlängden på yxan i tre kategorier:

Kort handyxa (Hatchet) Är en lätt och smidig yxa som framförallt används runt lägret för finare arbeten som du teoretiskt skulle kunna använda kniven till men som går mycket snabbare med en yxa. Halvyxan är tillräckligt lång för att kunna svingas med två händer kan den användas för mellangrova arbeten som att dela ved till brasan och liknande. 3/4 yxan är lämplig för vanliga skogsgöromål, som mindre trädfällning, kapa grenar och hugga ved. Den är för stor och tung för småarbeten och som lägeryxa. Fällyxan är, precis som det låter, en yxa avsedd för att fälla träd med! Den är längre än de övriga och väger också mer än de övriga, nästan dubbelt så mycket som 3/4 yxan på runt 2,2 kg!

Om du ska ha en yxa för att primärt hugga ved med är det en klyvyxa du vill ha! Den finns i flera olika varianter men är normalt sett ungefär lika lång som en fällyxa men med bredare, och mer kilformat huvud.

Vilken yxa man väljer är helt beroende på vad man ska göra med den. Om man ska ut på långfärd i obebodd terräng bör man överväga att ha en ordentlig, fullstor yxa med sig. Om man skulle finna sig i en nödsituation så är man helt och håller beroende av redskapen du har med dig och om man då har en liten miniyxa i ryggsäcken för att spara vikt kommer man få problem med att t ex skaffa ved för en stockeld som kan hålla dig varm om natten! Ska man å andra sidan bara ut i skogen och göra en liten brasa räcker det ofta gott och väl med en av de mindre modellerna så man kan ägna sig åt lite slöjdande när väl elden tagit sig!

Sågen

Sågen är utan tvekan det bästa redskapet för att dela på trä tvärs över fibrernas riktning! En fällyxa kan göra jobbet men det blir grovt och tar normalt sett mer tid och kraft än en såg ämnad för uppgiften. Skaderisken för en ovan yxanvändare kan också vara bra mycket större! Även här finns det såklart en massa olika sågar för olika ändamål; från den lilla hopfällbara sågen som inte tar mer plats eller väger mer än din bushcraftkniv till en fullstor såg som tar sig igenom tjockare stockar utan problem! Personligen går jag aldrig ut i skogen utan att ha min lilla hopfällbara såg i ryggsäcken. Även om man inte planerar använda den så dyker det ofta upp situationer där man är glad att man tog med den!

Den typ av såg som man normalt sett associerar med bushcraft är den som på engelska kallas för Bucksaw. Den består normalt av 4 trästycken, ett sågblad och en lina eller snöre. När man sätter ihop sågen så snurrar man linan för att spänna bladet och får på så vis en väldigt stabil såg som är bekväm att såga med och lämplig för det mesta du stöter på i skogen! En bucksaw är också ganska enkel att tillverka från pinnar och saker du hittar i skogen, så länge du har med dig sågblad och snöre!