Din skogshandbok, Sara Starkström

Din skogshandbok är en trevlig nybörjarbok för någon som vill ta sig ut i naturen, eller som författaren själv beskriver boken

-“En praktisk handbok för inbitna stadsbor som vanligtvis skulle gå vilse på sin egen bakgård utan en smartphone. Din skogshandbok innehåller en mängd olika tips om hur du klarar dig med enkla medel i skogen. Du lär dig att göra upp eld, bygga läger, knyta knopar och använda första hjälpen om olyckan är framme. Du behöver inte vara gammal scout eller ha gjort lumpen för att lära dig. Det enda du behöver är denna bok, en läskburk och en tampong.”

Boken går igenom många bra saker, men bör ses som en bok som vill väcka någons intresse så att de tar sig ut i naturen och få sina stövlar leriga.
Den går igenom väldigt många olika ämnen, allt från knopar, kojor, eld , mat och t.o.m. lite om de djur man kan möta ute i skogen.

För att illustrera poängen kan man titta på ett uppslag som handlar om att göra upp eld.
Allt som står om fnöske är i och för sig korrekt, men det handlar om en listning av saker, inte hur man måste förbereda de olika materialen för att de ska fungera så bra som möjligt.
Men för att väcka ett intresse så räcker det förmodligen att sprida tanken om att man kan tända med många olika saker, inte nödvändigtvis hur det går till i praktiken.

Ett annat område handlar om vad man kan äta ute i naturen, och här har författaren tagit avstamp i ett årshjul med lite exempel på olika växer man kan hitta och sedan kommer lite om dessa växter.

Men andra ord en trevlig nybörjarbok som är fylld till bredden till många små guldkorn.

1 gillning

Detta är något som många förbiser! Det räcker inte bara att samla på sig de olika grejorna, man måste fånga gnistan också!

Har du testat göra eld med torr avföring från vilda djur?

Årshjulet var ju ganska intressant också, inget jag lagt alltför mycket tankekraft vid än så länge. Måste bli bättre på växter!

1 gillning

Nej, faktiskt inte men jag vet att man på vissa ställen i Afrika samlar in t.ex. koskit från kor, torkar dessa och sedan använder de som bränsle för att laga mat. Så det borde gå, bara den är torr.

1 gillning

Låter som vi får ta en tur genom lämplig kohage på nästa marschpass och plocka med oss lite fnöske!

1 gillning