Kamomill - Chamomilla recutita

Kamomill, Chamomilla recutita, är en väldigt vanliga blomma runt om i södra Sverige, framförallt i närheten av bebyggelse och odlade marker. I Norrland är den lite mer ovanlig och dyker endast upp när förutsättningarna är rätt!


Känna igen

Kamomillen har två ganska lika syskon som den lätt kan växlas ihop med. Det enklaste sättet att känna igen kamomillen på är genom de rundade, nästan spetsiga ibland, gula blomkorgarna. Baldersbrå, som är den man lättast förväxlar kamomillen med är normalt sett högre och har platta blomkorgar istället.

Luktar man på kamomillen så känner man en ganska distinkt kryddig doft som man inte känner i samma utsträckning hos syskonen!

Användning

Kamomill har använts främst som medicinalväxt då man oftast använder blomkorgarna att koka te på. Främst används det mot magproblem som magsår och nervös mage. De verksamma ämnena finns både i själva drycken, men även i ångorna som stiger vid kokning så vill man få extra effekt så står man med huvudet över tekoppen medan det står och drar!

Man kan även använda de torkade blomkorgarna på eksem och utslag genom att strö dem över utslaget och låta det verka.

Övrigt

Man bör vara lite försiktig vid användningen av mycket kamomill eller om man låter blommorna dra för länge i vattnet då det kan bli för mycket av det goda. Det är inte ovanligt att en sådan bryggd kan orsaka visst illamående.
1 gillning