Konsten att elda, Mattias Norberg

När man har lärt sig att elda lite, men känner att man vill ta nästa steg.
När man känner att det är dags att läsa en bok på lite över 300 sidor som enbart handlar om att elda, då är detta helt klart en bok jag rekommenderar.

Dock är texten blandad med bilder och illustrationer så den är mycket enkel att ta till sig.

Boken är uppdelad i 4st delar

  1. Förbereda
  2. Tända
  3. Elda
  4. Släcka

Men först har författaren kryddat med lite historia och teori om innan han fördjupar sig i själva elden för det är helt omöjligt att förstå varför man eldar som man gör om man först inte har förstått teorin bakom brandtriangeln, samt vad som menas med “värme”, “bränsle” och “syre” och hur alla dessa måste finnas i balans med varandra för att elden ska fungera som det är tänkt.

Delen om att “förbereda elden” är förmodligen den viktigaste delen i boken och går igenom hur man gör för att hitta och förädla tändmaterial, t.ex. göra fjäderpinnar, samla kåda, kaveldun, döda stående träd, näver osv osv

Men här finns också smarta trick som hur man kan knäcka större grenar mellan två stycken tätt stående träd om man saknar en yxa eller så, för att få mer hanterbara bitar.

Nästa del “tända”, går man igenom hur man kan tända med “öppen låga”, “gnista” eller “gnid/vrid eld”. Processen blir lite olik beroende på om man planerar att använda stormstickor eller ett eldstål.

För att sedan komma fram till det som alla väntat på delen “elda”.
Detta är den största delen av boken, och går igenom hur man ska bygga upp, kontrollera. Vilka olika typer av eldar man kan bygga. Hur man eldar i regn, kyla eller stark vind.
Författaren går även igenom några vanliga misstag, och för att visa på stilen boken är skriven så lägger jag till dessa två sidor här.

Jag tycker att det är en mycket trevlig bok som innehåller mycket information om hur man kan göra upp eld i den svenska naturen, och det märks att författaren kan ämnet.

1 gillning

Läste en liknande bok för ett tag sedan Eld: Flammor och glöd - Samernas eldkonst av Yngve Ryd, men den var mer inriktad på Samernas förhållande till elden och mycket handlade om hur man håller igång en eld, hur man eldar säkert i en samisk tältkåta, matlagning och träslag. Inte speciellt mycket om hur man tänder en eld och teorier utan mer praktiskt, rakt på elden. Kan rekommendera den också om man vill fördjupa sig lite mer i eld i kalla förhållanden!

Blev dock väldigt sugen på din bok, den verkar vara en ganska bra grund att stå på. Det finns alltid en massa grundläggande saker som man kan ta till sig även om man oftast får fyr på brasan ändå!

Var det något som du fick mer av en Aha!-upplevelse kring i boken? Som du inte tänkt på innan?

1 gillning

Mattias Norberg har en egen Youtube-kanal som verkar lovande! Knappa 1000 prenumeranter så den är inte så stor men väldigt trevlig med en del bra tips och idéer om bushcraft!

https://youtube.com/channel/UCKjmq27uCsUmbdVyF6MeqsQ